om træskærebræt

Min søn startede et firma, hvor han lavede plankeborde af forskellige ædle træsorter som eg, valnød, ask og mahogni. Denne produktion havde en stor del afskæringer, som blev skåret op og solgt som brænde, eller til trædrejere. Der opstod ideen, at det måtte kunne anvendes til noget bedre – skærebrætter. Men det skulle ikke være almindelige planke skærebrætter, men laves som endetræs skærebrætter.
For at kunne lave saftrand, reservoir og fingergreb, investerede jeg i en billig CNC fræser som byggesæt. Det gav også muligheden for at lave indlæg i skærebrættet, som noget unikt.
fræser som blev brugt som start på træskærebræt
Pokomon skærebræt
paudak ko indlagt i ahorn
Udfordringerne sted i forhold til udseende og præcision af skærebrætterne, så en ny fræser blev bygget, nu med kraftigere konstruktion og større arbejdsområde, hvilket muliggjorde at lave bedre indlæg med flere detaljer.
Samtidigt blev kendskabet til de forskellige fræserjern typer udvidet, så nu var det kun fantasien, der satte en begrænsning.
Billedet viser det første forsøg med mange detaljer og træsorter.
Efterhånden, som jeg fik større kendskab til CNC fræsere, kom lysten til at bygge min egen fra bunden og konstruere delene selv. Der blev søgt på nettet, for at få nogle ideer til konstruktion, og det endte op i en fræser med et fræseareal på 1,4 x 3,2 meter og en vandkølet spindel, med en præcision ligger på 2 hundrededel millimeter.
Den er funktionsdygtig med mulighed for at lave store emner som reoler, epoxy borde med udfræsning af floder samt lange profilbrædder.
Liverpool logo lavet på skærebræt.